Magyar tőzsde

2014. október 3., péntek

- Brókerszem 10.06

A múlt hét utolsó napján Amerikából kedvezőbb munkaerőpiaci adatok jelentek meg. 2008 július óta nem volt ilyen alacsonyan a munkanélküliségi ráta, amely jelenleg 5.9%. A dollár index így tovább folytatta az emelkedését, ezért a dollárral szembeni pozíciók tovább eródálottak. A jó hírnek köszönhetően az amerikai tőzsdék az elmúlt napok esését tudják korrigálni, ami támogatta a hazait is.


 A mai napon fontosabb makroadatra nem kell számítani. Kínában nemzeti ünnep miatt október 7-ig zárva lesz a tőzsde. Az ázsiai regiónális index az MSCI Asia Pacific Index visszapattanást mutat a korábbi esést követően. A japán tőzsde mutatja a legnagyobb emelkedést a yen október 3-ai jelentős gyengülése után.

A hazai tőzsdét megtámogathatja a mai napon a kedvező nemzetközi hangulat. Végre a német tőzsde is kinyit a pénteki zárva tartása után, így ott is lereagálhatják a jó híreket, ami biztosítja a jó hangulatot egész napra.

 MOL:

 Az INA felügyelőbizottsági ülésen nem született döntés arról, hogy mi legyen a sorsuk a horvát olajfinomítóknak. A két finomító működése a jelenlegi iparági környezetben nem megfelelő, ezért születhet döntés a sisaki vagy a fiumei finomítók bezárásáról. Ha bezárás vagy leépítés mellett döntenének, akkor az hosszútávon pozitívan hathat a részvényárfolyamra, mert a finomított terméket jelenleg csak veszteséggel tudják eladni, és a finomítók leépítésével csökken a cég vesztesége. Rövidtávon nincs nagy hatása az árfolyamra, mert jelenleg az INA ügy tartja nyomás alatt, és amíg az nem oldódik meg, addig ezek a hírek jelentős elmozdulást nem okoznak.
Így egyelőre marad egy rövid távú csökkenő trendcsatorna, aminek a teteje 12 ezer forintnál található és van egy támaszunk 11700 forintnál. Az olaj árfolyam csökkenése miatt sem gondolnám, hogy hamarosan ismét meglátjuk a 12500 forintos értéket. 

OTP:

 Csendes emelkedés zajlik a részvényben, amennyiben sikerülne megszereznie a szlovén Nova KBM bankot, akkor az katalizátorként szolgálna a további emelkedésnek. Ellenállás 4135 forint. Jelentősebb emelkedés 4185 forint felett alakulna ki. Támasz a 4 ezer forint.

 Mtelekom:

 A 350 forintos értékről megfordult a részvény és emelkedés kezdődött. A további emelkedés gátja a 368-370 forintos szint. Az MACD vételi szignált kezd adni, ami további emelkedést vetíthet előre. Érdemes figyelni az előbb említett áttörési szintre!

 Richter:

 A rubel történelmi mélypontra gyengülése jelentősen lerántotta a részvény árfolyamát az utóbbi pár napban, azonban az emelkedés halvány reménye kezd kirajzolódni a grafikonján. Ismét sikerült a részvénynek erőt gyűjteni és átlépni a 3930 forintos ellenállási értéket, ezért a következő megálló a 4020 forint környéke lehet. Az MACD szintén vételi jelzést mutat.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése