Magyar tőzsde

2012. április 22., vasárnap

- Brókerszem 0422

http://www.quaestor.hu/penzugyek/tozsde/elemzesek/archivum/16664

Jól megfigyelhető a tőzsdéken, hogy negatív hangulat esetén a válságálló papírok felértékelődnek. Ez jól látható az amerikai piacokon, ugyanis napi, heti, havi felbontásban a közmű szolgáltatók és az egészségügyi részvények felülteljesítőek voltak.
A mi piacunkra ezt lefordítva a Richter állta csak a sarat.
Az európai piacokon a német DAX30-as részvényindex teljesített a legjobban a múlt héten. Pénteki napon a Német Ifo üzleti hangulatindex táplalta és ezzel erősítette az indexet és az eurót. Az export vállalatok, a gyógyszerrészvények és bankok is emelkedtek.
A Stoxx Europe 600 Basic Resources-t ( alapanyag kitermelés ) a Deutsche Bank elemzője a túladottság miatt, vételre javasolja.
Itt kiemelném a DAX30-on belül szereplő Thyssen Krupp részvényt. Esésben szépen tartotta magát a múlt héten, sőt kitöréssel is próbálkozott. 18.85 euró felett erős növekedés indulhat benne.

Hétvégén bővelkedtünk fontosabb eseményekkel, ilyen volt a G20-IMF csúcs , illetve a franciaországi elnökválasztás is.
Előbbi esetében 430 milliárd dollárral növelik a valutaalap nagyságát, ami a válságkezelésre használható, viszont a BRIC országok szavazati jogát változatlanul hagyták.. 
Utóbbinál fontos megemlíteni az első körös választás eredményét, ugyanis valós lehetősége van annak, hogy Nicolas Sarkozy-t váltja a Szocialista Párt jelöltje  Francois Hollande. Az első kör vasárnap zajlott, majd május 6-án jön a következő kör.
Hollande célul tűzte ki az adósság leépítését, míg a németek által elfogadott fiskális paktum és a közös euróövezeti kötvény kibocsátás gondolatát ellenezné.

Mtelekom: akár már kedden dönthet a kormány a net- és telefonadó bevezetéséről. Pénteken a hírre elkezdett esni a részvény. Véleményem szerint a hír nyomás alatt fogja tartania  részvényt és ezért a 200 napos MA-t 527 forintnál érintheti.
Úgy látszik a kormány elő akarja készíteni az állami mobilszolgáltatónak az elterjesztését.

MOL: Pénteken jól teljesített a részvény, de forgalom nélkül tette mindezt. 17500 forint átlépése után, 17800, majd 18 ezer forintig emelkedhet. Támasz 16800-900 közé tehető.

OTP: Gyenge forgalommal, alulteljesítő volt az európai szektortársaihoz képest. Technikailag csak annyi történt a nagy esés óta, hogy a részvény visszamászott a rövidtávú negatív csatornába.
Támasz 3380 forint, emelkedést 3600 elhagyásával láthatunk. Ekkor a 3700 forintos letörési szintet veheti célba, ez egyben a 21 napos MA.

Richter: Érdekes a technikai kép, mivel negatívnak tűnik, annak ellenére, hogy a szektortársak jól szerepeltek a múlt héten. 50 napos MA felülről hajlik a hosszabb mozgóátlagokra, ami a negatív szcenáriót valószínűsíti. 36660 forintos 100 napos MA letörése esetén, bekövetkezhet az esemény. Ellenállás 37784 forint.
Mi okozhatja mindezt? Április végéig kell Brüsszelnek megküldenünk a 2013-as költségvetést kiigazító konvergencia programot. Az Európai Bizottság, mintegy 400 milliárd forintos hiányt lát a büdzsében. Ezért a kormány a gyógyszerkassza megnyirbálását is célba veheti.
A hazai konvergenciaprogram kiigazítása azért is fontos, mert  a június 20-án kezdődő ECOFIN találkozón az uniós pénzügyminiszterek feloldhatják a blokkolt kohéziós támogatásokat.

http://www.consilium.europa.eu/homepage/highlights/stepping-up-coordination-of-economic-policy?lang=hu

"Az iránymutatások a tagállamok nemzeti reformprogramjairól, valamint nemzeti stabilitási, illetve konvergenciapramjairól készített bizottsági értékelésen alapulnak. Az ECOFIN ülésén többek közt az alábbi kérdéseket vitatták meg:
- a belföldi kereslet várható növekedése,
- nyugdíjreform,
- nyugdíjkorhatár,
- az élőmunkát terhelő progresszív adók, a héa és a zöld adók közötti egyensúly,
- ingatlanadók és jelzáloghitel-kamat "




Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése