Magyar tőzsde

2012. április 17., kedd

- "Nagy pofont kaptak a tőzsdék - Most kell beszállni?"

http://www.portfolio.hu/vallalatok/nagy_pofont_kaptak_a_tozsdek_most_kell_beszallni.165885.html

Az idei első negyedév meglehetősen erős volt a tőzsdéken, az elmúlt hetekben azonban érezhetően nőtt a bizonytalanság, ami a részvényárfolyamok jelentősebb esésében is megmutatkozott. Az alábbiakban megnéztük, hogy az idei lokális csúcsokhoz képest az egyes piacok mennyit estek, és a jelenlegi szinteken érdemes-e a befektetőknek a részvények vásárlásán gondolkodni.
Az év első három hónapjában a világ tőzsdéi régóta nem látott jó teljesítményt mutattak, az utóbbi hetekben azonban ismét elkezdtek gyűlni a felhők a részvénypiacok felett, aminek hatására a fontosabb indexek jelentősebb csökkenést produkáltak. Ez például a német DAX esetében azt jelenti, hogy a napon belüli árfolyamokat tekintve az idei lokális csúcshoz képest közel 10%-os leértékelődés volt megfigyelhető.

Az alábbi grafikonok a napi záróárak alapján mutatják a fontosabb indexek év eleje óta, valamint az idei csúcsokhoz képest mutatott teljesítményét, ezeken pedig jól látszik, hogy az amerikai részvénypiac a tavalyi évhez hasonlóan most is kiemelkedő eredményt ért el, a lokális csúcsokhoz képest itt figyelhető meg a legkisebb visszaesés. A sereghajtók pedig a periférián lévő Európai országok, ami nem meglepő, hiszen a közelmúltban kibontakozott tőzsdei lejtmenet egyik fő oka a szuverén adósságválsággal kapcsolatos befektetői félelmek ismételt felerősödése.
Nagy pofont kaptak a tőzsdék - Most kell beszállni?


Nagy pofont kaptak a tőzsdék - Most kell beszállni?

A korábbi napok hevesebb tőkepiaci mozgásai a befektetőket a tavalyi évre emlékeztethetik, amikor a részvénypiacok szintén tavasszal kezdtek meredek lefordulásba. A világ talán leginkább figyelt indexe, az S&P 500 esetében néztük meg a tavalyi és az idei év teljesítménye közti hasonlóságot: az alábbi ábra azt mutatja, hogy a benchmark 2011 májusáig lényegében egy sávban oldalazott, majd ezt követően meredek esésbe kezdett. Az idei év eddigi teljesítménye érezhetően felülmúlja a tavalyit, a piaci szereplőket azonban vélhetően foglalkoztatja a kérdés, hogy a napokban látott megtorpanás egy hosszabb korrekciós szakasz kezdetét jelenti-e, vagy csak egy átmeneti megálló a további emelkedés előtt.
Nagy pofont kaptak a tőzsdék - Most kell beszállni?

Érdemes venni?

A kérdés megválaszolásához igyekeztük összegyűjteni azokat az érveket, melyek a részvényárak további emelkedése mellett szólhatnak, azonban kitérünk a fontosabb kockázati tényezőkre is, melyekkel a befektetőknek mindenképpen érdemes tisztában lenni.

Az emelkedést támogató tényezők:

Egy darabig még tarthat az olcsó pénz korszaka: az amerikai gazdaság ugyan növekszik, a makrofolyamatok javulása azonban egyelőre még nem olyan erőteljes, hogy az amerikai jegybank felhagyjon a nulla közeli kamatpolitikával. Az olcsó pénz a hozaméhség viszont piaci pánik hiányában a kockázatosabb eszközosztályok felé terelik a befektetőket, ahogy ezt az idei évben is megfigyelhettük.
Nagy pofont kaptak a tőzsdék - Most kell beszállni?
Vonzó értékeltség: az idei évi teljesítményt nézve azt mondhatjuk, hogy a részvénypiacok a közelmúlt korrekcióival együtt is szép emelkedést tudtak felmutatni, az értékeltségi szintek azonban továbbra is nyomottak, az általunk vizsgált piacok közül valamennyi esetében diszkont figyelhető meg az 5 éves átlagos 12 havi előretekintő P/E rátákhoz képest.
Nagy pofont kaptak a tőzsdék - Most kell beszállni?


Nagy pofont kaptak a tőzsdék - Most kell beszállni?

Mégsem lesz kemény landolás Kínában: több elemző már 2011-re komolyabb lassulást jelzett előre a kínai gazdasági növekedésben, ez azonban nem következett be, a kínai GDP még a tavalyi negyedik negyedévben is közel 9 százalékkal bővült, 2012-re 8 százalék feletti növekedéssel számolnak az elemzők. A kínai beszerzési menedzser index még mindig az 50 pontos érték felett tartózkodik, ez pedig további gazdasági növekedést vetít előre

A vállalatok töretlenül jól teljesítenek: a legutóbbi negyedéves gyorsjelentési szezon meglehetősen jól sikerült az Egyesült Államokban, a Dow indexben szereplő vállalatok 77%-a a várakozásokon felüli profitról számolt be, de a Nasdaq és az S&P 500 index esetén is nagyjából hasonló mértékű felülteljesítés volt megfigyelhető.
Nagy pofont kaptak a tőzsdék - Most kell beszállni?

A tengerentúlon a napokban kezdetét vette már az idei első negyedéves gyorsjelentési szezon is, az eddigi eredmények alapján a befektetőknek nem lehet okuk panaszra. (Az Alcoa jelentésének várakozásokhoz képtesti alakulásáról, valamint ennek a jelentési időszak alatt a széles piac teljesítményére vonatkozó indikációiról korábbi cikkünkben részletesen beszámoltunk).
Választási év van az USA-ban: idén elnökválasztást tartanak az USA-ban, és mivel az elmúlt évek tapasztalatai alapján a választási évek relatíve erősek, a befektetők arra számítanak, idén is emelkednek majd a részvénypiacok. Az emelkedés hátterében részben az állhat, hogy a választási évben a kormányzó erők a hatalmuk meghosszabbítása érdekében komoly pénzköltésbe kezdenek, és az aktuális ellenzékkel karöltve mindent megígérnek választóiknak, ami akár már önmagában is javíthatja a lakosság, a vállalati döntéshozók és a befektetők hangulatát.
Nagy pofont kaptak a tőzsdék - Most kell beszállni?

Növekvő pesszimizmus a befektetők körében: az emelkedés közelmúltban látott megtorpanásával párhuzamosan egyes szentiment indikátorok romló befektetői hangulatról árulkodnak. Az AAII által készített felmérés, mely a szervezet oldalára regisztráltak bullish, bearish, vagy semleges véleményét tükrözi a Dow Jones következő hat havi mozgásával kapcsolatban, az elmúlt hetekhez képest csökkenő derűlátást tükröz: a bullish befektetők aránya a legfrissebb érték szerint 42,7%-ra esett, ami december óta a legalacsonyabbnak számít. Ez azért lehet rövid távon pozitív a piacoknak, mert aki pesszimista, az már megvált részvényeitől, így egyre kevesebben vannak azok, akik potenciális eladóként megjelenhetnek a tőzsdéken.
Nagy pofont kaptak a tőzsdék - Most kell beszállni?

Nem árt azonban az óvatosság:

A korábbi hónapok átmeneti megnyugvását követően az elmúlt hetekben a figyelem ismét egyre erőteljesebben az európai adósságválságra, és különösen Spanyolország költségvetési helyzetére terelődött. A félelmek azt követően erősödtek fel, hogy a Citi vezető közgazdásza, Willem Buiter március végén kiadott elemzésében arra hívta fel a figyelmet, hogy a spanyol gazdaság minden szereplője túladósodott, a költségvetés konszolidációja mellett a kormánynak nincsenek forrásai a bankrendszer feltőkésítésére, így valószínű, hogy valamilyen pénzügyi csomagot kell majd igényelniük.
Nagy pofont kaptak a tőzsdék - Most kell beszállni?

Közeledik a május: sokak által jól ismert a “Sell in may and go away"néven emlegetett jelenség, ami mögött lényegében az áll, hogy a májustól októberig terjedő időszak általánosságban rosszabb teljesítményt mutat a részvénypiacokon, mint a novembertől áprilisig terjedő. Ennek kapcsán azonban érdemes azt is megemlíteni, hogy a széles körben való ismertség miatt ennek tőzsdei hatása egyes szakértők szerint időben egyre előrébb tolódik.

A bika piac negyedik évében járunk: a tengerentúlon változatlanul él a 2009 márciusában kezdődött bika piac, mivel a záróárak tekintetében máig nem volt meg a 20%-os esés, ami hivatalosan a medve piac definíciója. Mark Hulbert, a Hulbert Financial Digest alapítója megvizsgálta a korábbi bika piacokat, és arra a következtetésre jutott, hogy ezek közül meglehetősen kevés éri csak el a negyedik évet. Azokat pedig, melyek ezt el is érik, szokatlanul heves tőzsdei korrekció szokta követni. A szakértő azt is megjegyezi, hogy az idő előrehaladtával az emelkedésben egyre kevesebb részvény vesz csak részt a hosszú ideig tartó bika piacok esetében.

Összegzés

A fentiek alapján azt lehet elmondani, hogy bár a részvénypiacok év eleje óta sokat emelkedtek, egyelőre többségben vannak azok a tényezők, melyek a hegymenet folytatódása mellett szólnak, rövid és közép távon egyaránt. Fontos azonban tisztában lenni a kockázatokkal is, melyek elsősorban politikai oldalon jelentkeznek, Európában, Amerikában és Kínában is több olyan probléma van, melyet egyelőre a szőnyeg alá söpörtek, egy esetleges újabb piaci pánik során azonban ezek könnyen a befektetői figyelem középpontjába kerülhetnek.
 
 
Forrás : Portfolio.hu
 
Nagyon jó a cikk, maradjon szem előtt.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése