Magyar tőzsde

2011. június 21., kedd

- Bizalmi szavazás

http://www.portfolio.hu/gazdasag/tulelte_a_bizalmi_szavazast_a_gorog_kormany.151312.html
Mind a 155 kormánypárti képviselő egységesen támogatta a 300 fős görög parlamentben a múlt héten átalakított görög kormányt - ez lett az eredménye annak a bizalmi szavazásnak, amelyet George Papandreou kormányfő kért és az eredménye magyar idő szerint kedden éjfélhez közeledve vált ismertté. A bizalmi szavazás kimenete nem meglepő, a piac túlnyomó többsége erre számított és ez már megjelent a keddi intenzív nemzetközi részvénypiaci emelkedésben, illetve az euró erősödésében.
Azzal, hogy az új összetételű görög kormány túlélte a bizalmi szavazást, megnyílt az út azelőtt, hogy Görögország július közepéig megkapja a most futó hitelprogram következő részletét, 12 milliárd eurót. Erről a múlt vasárnapi luxemburgi fejlemények alapján július 3-án döntenek majd az eurózóna pénzügyminiszterei. Az uniós nyomás egyértelmű a görögökön, ugyanis a pénzt akkor kapják meg, ha a következő másfél hétben a görög parlament - a bizalmi szavazás után - elfogadja azt a 28 milliárd eurós költségvetési megszorító és reformokat tartalmazó csomagot, amely a következő évekre vonatkozik az eddig ismert kiigazításokon felül.

A bizalmi szavazás kimenetele növeli az esélyét annak, hogy a nagyfokú társadalmi elutasítottság ellenére a görög parlament elfogadja a megszorító csomagot, azzal pedig elkerülhetővé válik a heteken belül bekövetkező görög csőd. Görögországnak kamatokkal együtt júliusban és augusztusban is mintegy 7-7 milliárd eurónyi államadósság törlesztési kötelezettsége van, amelyet külső segítség nélkül nem tudna teljesíteni.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése