Magyar tőzsde

2010. január 30., szombat

SP500,USDindex,VIX

VIX index: Volatilitás mérő index, más szóval a piaci rezgéseket méri.
"A VIX index – leegyszerűsítve – az S&P500 várt volatilitását, vagyis változékonyságát mutatja. Hívják úgy is, hogy „félelem index”, mivel a magas érték azt mutatja, hogy a piac nagyon bizonytalan az árak jövőjét illetően, alacsonynál meg lehet szivarozni. Az alábbi grafikonon jól látszik, hogy a volatilitás mindig akkor ugrik meg, amikor az S&P esik, majd amikor a kedélyek megnyugszanak és újra emelkednek a részvényárfolyamok, akkor visszaesik."
http://index.hu/gazdasag/penzbeszel/2008/04/18/dolunk_hatra

Változás látható az indexben. Napokban erős felpattanást láthatunk. Ez ellentétesen korrelál az S&P index-vel. 30 -as érték felett, számíthatunk további negatív hangulatra a piacokon.


S&P 500 és a dollár index összehasonlítása. 2010-re időlegesen a dollár erősödését várhatjuk és részvény piacok megingására kell felkészülni. Mire alapozom ezt a feltevést? Ezen a képen az látható, hogy az SP500 lefordulóban van, a USD index viszont erősödésbe kezdett. Kamatemelési várakozások tovább fűthetik a dollárt, mivel pénzkiszívó hatása van a gazdaságra nézve. Ráadásul a bejegyzéseimben említettem, hogy a kormányzati támogatásokat rövid időn belül leállítják, ami szintén az erősödés felé mutat. Lásd lejjebb portfóliós cikket.

Ide aktuális most belinkelnem a Quaestoros elemzők által készített 2010-es elemzésüket.

Ami fontos még. Napokban olvastam a VILÁGGAZDASÁGBAN, hogy amerika 6 legnagyobb bankja a GDP-nek a 60%-os nagyságát kitevő hatáskör felett rendelkezik.
Ezzel a nagysággal politikai ráhatással bírhatnak és piaci spekulációs folyamatokra tudnak szert tenni. Tehát, ha a wall street-i srácok úgy gondolják, hogy nem tetszik nekik Obama banki megregulázási terve, akár a részvénypiacot negatív irányba fordíthatnák. ( Lásd a jelenlegi helyzetet )Akkor meg hiába való volt a sok adófizetői támogatás.


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése