Magyar tőzsde

2010. január 30., szombat

Ezt megjegyezni!!!


http://www.portfolio.hu/cikkek.tdp?k=3&i=127732
Szerződést bontott a Fed a többi jegybankkal
A várakozásoknak megfelelően ezúttal sem változtatott irányadó rátáján az amerikai jegybank szerepét betöltő Fed, így az irányadó ráta még legalább hat hétig (a soron következő kamatmeghatározó ülésig) a 0-0-25 százalékos sávban marad. A döntés nem volt egyhangú, Thomas Hoenig kansasi Fed kormányzó nem értett egyet azzal, hogy az irányadó rátának tartósan alacsonynak kell lennie. A jelenlegi várakozások szerint szigorítás legkorábban az év második felében jöhet. A kedvező pénzpiaci fejleményeknek köszönhetően a likviditásfokozó intézkedések sorra szűnnek meg és a korábban más jegybankokkal kötött swapmegállapodásra sincs már szükség.
A munkanélküliség még mindig magas... A decemberi kamatmeghatározó ülés óta napvilágot látott adatok szerint az általános gazdasági aktivitás élénkülni, a munkaerőpiaci problémák pedig enyhülni látszanak - derül ki a Fed közleményéből. A munkaerőpiaci problémák, az alacsony bérdinamika, a vagyonveszteségek és a szigorú hitelezési feltételek miatt a háztartások továbbra is keveset költenek. Hasonló okoknál fogva a vállalatok beruházási hajlandósága ugyancsak gyenge, arról nem is beszélve, hogy a legtöbbnek továbbra sincs lehetősége arra, hogy bővítse munkaerőállományát. Pozitívum viszont, hogy szűkült a készlet és az értékesítési volumen között tátongó rés. A közlemény szerint annak ellenére, hogy a hitelezési aktivitás továbbra is alacsony, a pénzpiaci kondíciók kedvező irányba változtak. Bár a növekedés valószínűleg tartósan alacsony lesz, a jegybankárok abban bíznak, hogy a kapacitáskihasználtság ha még csak lassan is, de újból emelkedni fog. ...az inflációs várakozások pedig továbbra is stabilak A kereslet továbbra is gyenge, a hosszú távú inflációs várakozások pedig stabilak, ezért a jegybankárok arra számítanak, hogy az infláció tartósan alacsony lesz az USA-ban - derül ki a közleményből. Marad a zéró kamat Az irányadó ráta (fed funds rate) marad a 0.00 - 0.25 százalékos sávban. Tekintettel arra, hogy a kapacitáskihasználtsági és az inflációs ráták alacsonyak, az inflációs várakozások pedig stabilak, az irányadó ráta tartósan alacsony lesz - vélik a jegybankárok. A jelzálogpiaci, az ingatlanpiaci és az általános hitelezési kondíciók javítása érdekében a Fed a továbbiakban is vásárol jelzálogpiaci és egyéb eszközöket a pénzpiaci szereplőktől (MBS-eket összesen 1250, úgynevezett agency debt néven futó eszközöket pedig 175 milliárd dollár értékben). Fő az óvatosság! A közlemény szerint a jegybankárok nem szeretnék, ha a likviditásfokozó intézkedések visszavonása bárminemű zavart okozna a pénzpiacon, ezért azokat csak fokozatosan vonja vissza. A jelenlegi kilátások szerint a pénzpiaci szereplők egészen március végéig élhetnek ezekkel (a különböző értékpapír-eladási) lehetőségekkel. A további döntéseknél - csakúgy, mint az eddigieknél - a gazdasági kilátások és a pénzpiaci feltételek lesznek meghatározók.
Programok és határidők
Február 1-én jár le: - az Asset-Backed Commercial Paper Money Market Mutual Fund Liquidity Facility a Commercial Paper Funding Facility, a Primary Dealer Credit Facility, és a Term Securities Lending Facility néven ismertté vált program,- az Európai Központi Bankkal, a Bank of Englanddel és a Svájci Nemzeti Bankkal kötött swapmegállodás. (A kedvező pénzpiaci fejlemények arra utalnak, hogy erre a megállapodásra a továbbiakban nincs szükség - olvasható az Európai Központi Bank által kiadott közleményben.)

Március 8-án jár le: - a TAF (Term Auction Facility) program. A program keretében február 8-án 50 milliárd dollárnyi (28 napos), március 8-án (utoljára) pedig 25 milliárd dollárnyi (28 napos) hitelhez juthatnak a pénzpiaci szereplők.
Március 31-én jár le: - az összes külön nem említett program.
Június 30-án jár le: - Term Asset-Backed Securities Loan Facility néven ismertté vált program (ennek keretében új kibocsátású MBS-ektől "szabadulhatnak meg" a pénzpiaci szereplők.A közleményben természetesen az is szerepel, hogy szükség esetén a határidők változhatnak.
A jelenlegi várakozások szerint kamatemelésre csak valamikor az év második felében, ezen belül is legkorábban novemberben kerülhet sor. A Chicago Board of Trade fed funds futures jegyzései alapján a piaci szereplők jelenleg 60 százalékos valószínűséget adnak a novemberi kamatemelésnek

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése