Magyar tőzsde

2010. január 24., vasárnap

- Mi okozhat korrekciót a piacon?


Félelmetes az egyezőség a két chart között, különbség csak annyi, hogy az sp500 már a csati alján van. Vajon Bux is lejön oda? Hétfőn meglátjuk. Eu/Jen - nél talán jöhet a fordulás. 21MA metszi az 50MA-t alulról. Ez jó jel!!! Fordulhat a hangulat.




http://ecoline.hu/piac/20100112_Kovacs_Roland_gurutipp.aspx?s=rss
''Mert korrekciónak lennie kell...''

http://www.portfolio.hu/cikkek.tdp?h=14&k=2&i=127506
"Nem menekülhetnek a bankok a szigorítás elől a guru szerint:

Meredith Whitney, a bankszektor ismert elemzője szerint a pénzügyi szektor kockázatvállalásának szabályozását célzó terveket valószínűleg elfogadják, amely drámaian csökkentheti a bankok kereskedésből származó profitját - mondta a szakértő reagálva Barack Obama tegnapi bejelentésére.

A szabályozásváltozást figyelembe véve a bankrészvények jelenleg drágának számítanak, "világos számunkra, hogy a piacok nem reagálják túl" a híreket - mondta Whitney. Jelenleg az elemző egyetlen amerikai bankot sem ajánl vételre, a Goldman Sachs, a JP Morgan és a Morgan Stanley papírjait tartásra javasolja. Mint ismeretes, tegnap az amerikai elnök olyan terveket hozott nyilvánosságra, amellyel alaposan megregulázná a bankokat (a saját számlás kereskedés betiltása, a private equity és hedge fund tevékenységek leválasztása) és a harmincas évek óta nem látott változást jelentene az amerikai pénzügyi szektor számára. Meredith Whitney arról vált ismertté, hogy még a válság kirobbanása előtt figyelmeztetett a subprime hitelezés veszélyeire. Azóta saját céget alapított Meredith Whitney Advisory Group néven.

http://www.portfolio.hu/cikkek.tdp?k=2&i=127502


Sokkolta a profikat Obama terve


Számtalan elemzői kommentár, szakértői és politikusi vélemény is napvilágott látott Barack Obama amerikai elnök csütörtökön bejelentett, piacokat megrengető pénzügyi javaslataival kapcsolatban. Támogatólag, bár óvatosan nyilatkozott róluk a brit kormánypárt és a hatalomra készülő ellenzék, sőt a francia pénzügyminiszter is. Mario Draghi, a G20-ak égisze alatt működő Pénzügyi Stabilitási Testület (FSB) első embere és a svájci jegybank új elnöke, Philipp Hildebrand egy egész világra kiterjedő szabályozási hullámot szeretne látni ebből, az elemzők azonban megosztottabbak. Még az is nagy kérdés, átjutnak-e egyáltalán az amerikai törvényhozáson a javaslatok. Az alábbiakban összefoglaljuk a legfontosabb elemzői véleményeket arról, működhet-e és milyen következményekkel járhat a javaslatok átültetése a gyakorlatba, illetve hogy az európai bankoknak kell-e hasonló lépéssorozattól tartaniuk.
/
2010.01.22 09:25 Vissza 1933-ba? - Obama begyében a bankok 2010.01.22 15:33 Elbántak a bankokkal - Mi vár ránk? 2010.01.22 14:24 A guru szerint katasztrofális lépés a banki szabályozás - Mi jöhet? 2010.01.22 20:10 Nem menekülhetnek a bankok a szigorítás elől a guru szerint A Keefe, Bruyette &Woods (KBW) elemzői szerint a javaslatok implementációjával lesz a legnagyobb gond, elsősorban azért, mert a saját számlára történő kereskedés (proprietary trading) és más kereskedési tevékenységek közé nehéz határozott vonalat húzni. A bankok az egyes kereskedési fajták közötti arányokat csak szórványosan közlik, mindenesetre a KBW szerint a befektetési banki bevételek 5 százalékát érintheti a szigorítás. A KBW feltételezi, hogy a nem amerikai bankok tengerentúli leányait is sújtani fogja a szabályozás. Fennáll a veszélye szerintük, hogy Európa is követi Amerika példáját, ám itt az univerzális banki modell miatt még nehezebb lesz az implementáció.
Becsléseik szerint ezáltal a Credit Suisse, a UBS és a Deutsche Bank is érintett lehet, mégpedig a bevételeik körülbelül 5 százalékát kitevő saját kereskedés erejéig.
A CreditSights elemzői úgy vélik, jobb tőke- és likviditási sztenderdeket, egészséges befektetési gyakorlatot, illetve a partner- és elszámolási kockázatokra való jobb odafigyelést kellene inkább kikényszeríteni Amerikában. Úgy látják, az Obama által beharangozott “Volcker-szabályok" elsősorban a Goldman Sachs működésére helyezhetnek nyomást, mivel a javaslatban szereplő tevékenységekből ő veszi ki leginkább a részét.
A UBS elemzői szerint az új javaslatok a hajdani Glass-Steagall törvényhez viszik közelebb a bankszektort egy jókora lépéssel. Egészen eddig a bankok tőke- és likviditási helyzetének javítására koncentráltak a szabályozók, Obama tervei viszont azt jelzik, hogy a piaci tevékenységek szabályozása irányába tolódott el a politika, ami egyes tevékenységek eladását is kikényszerítheti. Úgy vélik: a politikai/szabályozói játék várhatóan tovább húzódik a következő hónapokban is, és számottevően befolyásolhajta a szektor növekedési lehetőségeit és a befektetői hangulatot. További kockázatok a UBS elemzői szerint: 1. Tobin adó bevezetése, 2. a betétbiztosítási alap reformja, 3. likviditási tartalékok szabályozása, 4. Bázel III javaslatok. Az Európára való közvetlen befolyás szerintük viszonylag kicsi lehet, hiszen a befektetési bankok saját számlás kereskedése korlátozott, kis hatása van a bankok szabad cash-flowjára, eredménytényezőire és értékeltségére.
A Nomura elemzői kiemelik: a korábban látottaknál jóval szigorúbb javaslatokról van szó, melyek valószínűleg negatív hatással lesznek az Amerikában működő belföldi és külföldi befektetési bankok bevételeire egyaránt. A legfontosabb hatása szerintük a bizonytalanság, amint a Barclays elnöke is megfogalmazott: szerinte a szabályozói, közéleti és politikai nyomás "cunamijával" néznek szembe a bankok. Egy héttel korábban jelentették be a banki különadót - mi lesz a következő lépés? - teszik fel a kérdést az elemzők. Akárhogy is lesz, már látni, hogy a kormány nem a kereskedelmi, sokkal inkább a befektetési bankokon igyekszik elverni a port. Szerintük ezért járható út lesz majd, hogy a döntő mértékben befektetési bankként működő intézmények kereskedelmi bankká alakuljanak át. A jelenlegi körülmények között fennáll a veszélye, hogy Európa is hasonló lépéseket tesz, ám kiemelik: a saját számlás kereskedéssel foglalkozó európai kereskedelmi bankok sebezhetőek mind amerikai, mind globális tevékenységükben. Történelmi visszatekintésben a befektetési bankok kereskedési bevételeinek mintegy 20 százaléka származik saját számlás kereskedésből. Azokat a bankokat sújthatják leginkább, amelyeknél ez a tevékenység (illetve a privat equity és hedge fund üzletágak) működésük erősen integrált részét képezi. Kérdéses a saját számlás kereskedés definíciója is. Az esetleges méretbeli szabályozásról azt írják: ez csökkentheti egyes bankok piaci értékét, és hozzájárulhat ahhoz, hogy néhányan a világ más régióiba helyezzék át tevékenységük egy részét. A Kepler Capital elemzője szerint sem világos még, mekkora változásokat hoznak Obama tervei, ám kiemeli: az európai bankok közül csak a szövetségi betétbiztosító (FDIC) által biztosított bankok lehetnek érintettek. Ezek között lehet a UBS, amely értékesítésből és kereskedésből tervezi előteremteni bevételeinek 75 százalékát a következő három évben. Érintett lehet a Royal Bank of Scotland is, illetve az ING és a BNP Paribas is. Az érintett bankok többsége nem nyilatkozott még a kérdésről. Megszólalt viszont a JP Morgan elemzője, és úgy véli, rendkívül nehéz lesz a saját számlás és az “ügyfélvezérelt" kereskedési ügyletek elkülönítése. Addig, amíg többek között ennek módja nem tisztázott, lényeges kockázati tényezőt jelentenek a befektetési bankokra nézve az elnöki javaslatok. A bankok úgy is reagálhatnak ezekre, hogy tőkearányos nyereségük fenntartása érdekében a szabályozott területeken árat emelnek, de úgy is, hogy áthelyezik érintett tevékenységüket Európába. "









Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése