Magyar tőzsde

2013. április 7., vasárnap

- Brókerszem0408

http://www.quaestor.hu/hu/penzugyek/tozsde/elemzesek/archivum/18312

Korábbi elemzésemben említettem az amerikai S&P500-as index esetében egy Elliott ciklikusságot, aminek a 3. emelkedő hulláma kezd kimerülni. Amennyiben a következő napokban, hetekben nem látjuk az indexet új csúcson, akkor gyorsan lefordulás következhet be a mostani tetőszintről.
Hétfőn kezdődik ismét az amerikai vállalati gyorsjelentési szezon, szokás szerint az Alcoa alumínium óriás teszi közzé elsőként a jelentését. Ez adhat egyfajta fűtőerőt a részvénypiacoknak a további emelkedéshez, amennyiben kedvező eredmények születnek és a befektetők is hasonlóképpen gondolják.
Pénteki napon elindult egy profitrealizálás, aminek az egyik fő oka, hogy Észak-Koreában erősebb földrengés volt, illetve jelenleg erős harci készenlét van Észak és Dél-Korea között.
A másik ok, hogy kedvezőtlenül alakul az amerikai foglalkoztatási adat.

Ezen okoknál fogva a  német DAX30-as index letörte a 7800 pontos támasz szintet, majd gyors szánkózásba kezdett. Így a technikai kép rendkívül kedvezőtlen, mert lefelé kilépett egy úgynevezett felfelé álló ékből. Erősebb támasza 7600 pont környékén található, amennyiben erről nem tud megfordulni, akkor intenzívebb esés is kialakulhat.

A két fontosabb index említése után térjünk át a hazai piacra.
Az OTP bankrészvény jól állta a gyűrődés ebben a kedvezőtlen nemzetközi hangulatban, ráadásul pluszban tudott zárni. Köszönhető a forint szárnyalásának, illetve az MNB által bejelentett hitelprogramnak. Hétfőn a jegybank 8 vezető pénzintézettel fog egyeztetni arról, hogy a KKV-nak milyen futamidőre lenne célszerű adni  hitelt és hogyan fogják tudni ellenőrizni azt, hogy a vállalkozások valóban a meghatározott célra fordítsák a bankoktól felvett forrást. Ettől a programtól a jegybank a beruházások növekedését és a foglalkoztatás bővülését várja.
Technikai kép kedvező, főleg ha a  4400 forintos érték  felett tudna zárni. Ebben az esetben  könnyen elérhetővé válik a 4500 forintos ellenállás. Támasz 4250-4270 forint között.

Mtelekom: Elkezdődött az osztalékralli. Erősebb ellenállásokat tört át az elmúlt időszakban. További emelkedésre számítok. A technikai kép is ezt erősíti. Ellenállás 440 forintnál. Támasz 418 forintos kitörési szint.

MOL: Nagyon gyenge a részvény jelenlegi teljesítménye. Ha később emelkedést szeretnék tőle látni, akkor szükséges a 16 ezer forintos támasznak megtámasztania. Ellenállás 16650 forint.
A tartós gyengülést okozhatja a Dana Gas további MOL részvények értékesítése, illetve az Oroszok 2020-ig 50 milliárd dolláros beruházás keretén belül 100 új olajfinomítot akarnak megépíteni, aminek segítségével gázolajjal árasztaná el az európai piacokat.
Az orosz piac felfejlődése, terjeszkedése európában nem fog kedvezni, az amúgy is gyenge lábakon álló downstream üzletágnak.

Richter: Amilyen jól tudott teljesítenie az elmúlt napokban a hét utolsó napján a fele emelkedést vissza is adták a befektetők. Pletykák terjedtek el arról, hogy májusi felülvizsgálat során visszakerülhet a részvény az MSCI indexbe, ami persze jelentős felértékelődési potenciált jelentene.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése