Magyar tőzsde

2010. november 28., vasárnap

- mnyp, hogy jobban értsük

Történeti kitekintés:
http://www.komment.hu/tartalom/20101126-velemeny-hamar-elfogy-az-amit-a-nyugdijreformbol-nyer-a-kormany.html?cmnt_page=1
"Meg lehet még azt is nézni, mihez tud kezdeni az állam a magánpénztári vagyonnal, ami ugye nem készpénzben áll Dagobert bácsi széfjében, hanem valamilyen pénzügyi eszközbe van befektetve. Ezek jellemzően a következők lehetnek:
  • Piacon forgó részvények: ezek olyan áron értékesíthetőek, amilyenen. Ha a tőzsdeindex esik egy százalékot, akkor ezek is esnek egy százalékot. Ennek elkerülésére majd egy bizottság határozza meg, mikor és hogyan adják el a papírokat, de a bizottságok általában nem teljesítenek jól a tőzsdén, meg mindenki más is tudhatja, épp mi van náluk, tehát nemigen fognak tudni optimális árat kapni, figyelembe véve, hogy a részvények közt (politikai nyomásra) felülreprezentáltak a világ nagy tőzsdéihez képest kis forgalmat bonyolító magyar papírok.
  • Külföldi állampapírok: lejárnak, amikor lejárnak, ezt sürgetni nem lehet.
  • Az előző két forma nagyjából a megtakarítások maximum felét teszi ki, a maradék - szintén politikai kötelezettségként - magyar állampapírokban van. Ezekből most a magyar államnak nem keletkezik bevétele, az már akkor megtörtént, amikor az állampapírt a pénztár lejegyezte. Itt az állam annyit nyer, hogy az állampapírt lejáratkor nem kell kifizetnie, vagyis ez a rész egyszerűen a jövőbeli államadósság csökkentése, a jelen költségvetés hiányát nem fedezi, sem nem javítja a jövő költségvetéseinek nyugdíjrendszerből, állami kiadási struktúrából eredő finanszírozhatatlanságát. A pénztártag viszont a határozott időről és pénzről szóló állampapír helyett egy szép ígéretet kap, amiben sem a kifizetés időpontja, sem összege nincs megjelölve.
Ha felszámolják a magánpénztárakat, akkor azok nem fognak megjelenni, mint kiszámítható állampapír-felvevők, hiszen nem lesz pénz, amit befektetnének. Ez látszólag triviális, de mintha mégis mindenki úgy számolna, hogy a teljes magánnyugdíj-járulék többletként jelentkezik majd a költségvetésben, holott nem - tekintélyes része eddig is benne volt. Csak akkora része lesz tényleges pluszbevétel, amekkorát a pénztárak nem állampapírba fektettek volna."

http://penzcentrum.hu/cikk/1026116/2/jon_a_75-os_nyugdijado_unokaink_sem_fogjak_fizetni  !!!
http://www.origo.hu/uzletinegyed/hirek/20101127-megjelent-a-nyugdijtorven-tervezete-nyugdijreform-es-adossagcsokkento-alap.html
"A testület az alap eszközeinek felhasználása körében az államháztartás helyzetének kiegyensúlyozása céljából dönt az eszközök értékesíthetőségéről, az értékesítés időbeli ütemezéséről, rendelkezik az alap pénzeszközeinek a költségvetésbe való befizetéséről, valamint a fenti cél megvalósulásának veszélyeztetése nélkül az államadósság csökkentésére történő fordításáról.
Matolcsy György nemzetgazdasági miniszter eddig azt mondta, hogy a vagyonból 530 milliárd forint 2011-ben, további 250 milliárd forint pedig 2012-ben a kiadások fedezetét szolgálja majd, de a többi pénz adósságcsökkentésre megy majd - a most benyújtott törvénytervezet szerint ennél akár többet is költhet majd az állam folyó kiadásokra, a döntés az alap vezetőinek kezében lesz.
A nyugdíjtervek szerint aki a magánpénztári rendszerben marad, az a 24 százalékos munkaadói befizetés után nem lesz jogosult az állami nyugdíjra, vagyis nyugdíjbefizetéseinek 70 százalékát elveszíti, és kiesik az állami szolidaritás rendszeréből. "

Felvetődik bennem az a kérdés - és itt lehet utalni egy előző Origos cikkre- ,
("A szocializmusban, és utána még néhány évig a szolidárisnak gúnyolt nyugdíjrendszer úgy működött, hogy az épp aktív keresők bérük jelentős részét visszaadták az államnak, az állam pedig nagyjából önkényesen megállapított szabályok alapján kiosztotta a pénzt a nyugdíjasoknak. A rendszerben nem volt semmilyen takarékossági elem, és semmilyen összefüggés az összes befizetés és a végül kapott juttatás között, nincs is nyilvántartva, korábban ki mennyivel járult hozzá a közöshöz.")
, hogy a szocializmus elemei tükröződnek a mostani intézkedésekben, azzal a különbséggel, hogy akkor rengetek munkavállaló volt, sőt ha vki munkanélkül volt, "intéztek " neki állást. Jelenleg a munkanélküliek növekedését tapasztaljuk a rossz gazdasági helyzetnek köszönhetően.
1950-56-ban Ratkó féle születésszabályozásnak "köszönhetően" sok gyerek született. Ők a következő években fognak nyugdíjba menni. A kérdés triviális : - Miből lesz nekik nyugdíjuk, ha a mnyp-ak forrásait az államadósság lyukainak betömésére használják fel ?
http://hu.wikipedia.org/wiki/Ratk%C3%B3-korszak
Ratkó Anna volt egészségügyi mininszternek a nevéhez még egy fontos rendelkezés kapcsolódott , a gyermektelenségi adó .
Simán el tudnám képzelni, hogy ismét bevezetik, ezzel növelve később az aktív keresők számát, akik majd az apáik nyugdíját fedezik.
Kicsit vissza a mnyp-hoz ( furcsa lett volna, ha reálhozamot adózás nélkül lehetett volna felvenni)
http://www.origo.hu/uzletinegyed/20101127-selmeczi-adozniuk-kell-a-magannyugdijpenztarbol-atlepoknek.html

Lehetne sorolni a jelenlegi kormány államadósság csökkentő intézkedéseit, néhány összefoglalva:
- 29 pont
- banki, energetikai, telekommunikációs különadó
- alkotmánybíróság jogainak megnyírbálása
- monetáris döntéshozót a kormány választja. ( érdek: alapkamat alacsonyan tartása )
- mnyp 14 hónapi befizetések az államkasszába vándorlása
- mnyp "államosítás"

2010 júniusi cikk, már akkor körvonalazódott az irány :
http://www.hetek.hu/fokusz/201006/orban_uj_iranyt_szabott_a_gazdasagnak
"A 3,8 százalékos hiánycél tartásának vállalásával és az adóreformmal százmilliárd forintos nagyságrendű költségvetési lyuk keletkezett. Emellett a magánnyugdíjpénztárak békén hagyása miatt az államosítástól remélt bevétel is elmarad. Megindult hát a totózás: a költségvetés alrendszereiben a szociális- vagy a nyugdíj- kasszából lehetne-e ennyi pénzt kivenni, például 200 ezer rokkantnyugdíjas jogosultságának a felülvizsgálatával. Ezt, érthetően, csak elképesztő társadalmi felzúdulás mellett lehetne megtenni."

A napokban robban ki egri orvosok miatt az a hír, hogy olyan emberek is rokkantnyugdíj ellátásban részesültek, akik nem voltak jogosultak rá.
A kormány következő intézkedése a rokkantnyugdíjasok felülvizsgálata lesz.
MI lesz még????
Arra azért kíváncsi leszek, hogy az a sok pénz, ami a túladósodott államkasszába kerül valóban javítani fogja az államadósságot és az államháztartás hiányát.

Párom megkérdezte tőlem, hogy a lenti cikk mit keres a mnyp-i információk között. Jogos a kérdés.
Tegyük fel, hogy katonai invázió történik a koreai félszigeten. Mit okozhat ez a világgazdaságnak, illetve a feltörekvő országoknak?
Megfigyelhető háborús időszak esetén, az olaj árfolyama emelkedik ( hadászati eszközök, gondolok itt motoros meghajtású technikákra, üzemanyagot fogyasztanak)
Ráadásul szezonalitásból eredően ( téli időszak, fűtőolaj) is olajemelkedés várható.
Ebben az esetben az infláció is elharapózhat, ami a pénzünk fizetőerejét csökkenti. (Folyt. idézet alatt )
(USA -ra akár rá lehetne fogni, hogy a múltban kibocsátott államkötvényeit a múltkori 1700milliárdos után a mostani 600milliárdos monetáris lazításával a dollár gyengítését segíti, amivel csökkenti a múltban kibocsátott (erős dollár mellett ) kötvény értékét. Ezért inkább Kína az alapanyag szektorban keres és keresett befektetéseket.)
Devizahitelesek törlesztője ismét, illetve még mindig magasan maradnak. Kamatemeléssel lehetne erősíteni a forintot, viszont az az államadósság növelését jelenti. Hiába akarja a kormány alacsony szinten tartan az alapkamatot azzal, hogy saját embereit választja be a monetáris döntéshozók közé, nem fogja tudni.
Szóval ez egy ördögi kör. Ezért gondoltam, hogy beírom ebbe a  bejegyzésbe a koreai helyzetet.

Portfóliós heti összefoglaló:
http://www.portfolio.hu/gazdasag/kive_r_tte_a_biztositekot_a_kormany.142071.html



Ha nem foglalkoznánk tőzsdével, akkor nem biztos, hogy tudnánk erről:
http://www.origo.hu/nagyvilag/20101127-tomegesen-hivja-haza-oroszorszagi-vendegmunkasait-eszakkorea.html
"Észak-Korea egy rövid szakaszon határos Oroszországgal, Vlagyivosztok mintegy 160 kilométerre fekszik a koreai határról. A városban két észak-koreai étterem is működik.
Az orosz bevándorlási hivatal adatai szerint 2010 elején mintegy 20 ezer észak-koreai vendégmunkás dolgozott az országban, többségük építkezéseken. A vendégmunkásokat északi titkosügynökök felügyelik, és fizetésük nagy részét a kommunista rezsimnek utalják. "Az észak-koreai kormány több ezer embert küld Oroszországba, hogy így tegyen szert bevételekre" - mondta Simon Osztrovszki újságíró, aki felfedezett egy titkos szibériai fakitermelő-üzemet, ahol csak észak-koreaiak dolgoznak"

Vajon ezek a titkosügynökök csak a munkásokat felügyelik, vagy  ruszki katonai titkokat is?

 http://www.origo.hu/nagyvilag/20101128-eszakkorea-raketakat-helyezett-kilovoallasba.html
"Észak-Korea vasárnap rakétákat helyezett kilövőállásba a dél-koreai határ közelében - közölte a dél-koreai hírügynökség. Dél-Korea elrendelte annak a szigetnek az evakuálását, ahol kedden fegyveres konfliktus robbant ki a két Korea között. A vasárnapi feszültséget az élezte ki, hogy az Egyesült Államok és Dél-Korea vasárnap reggel a Sárga-tengeren négynapos hadgyakorlatba kezdett.
A vasárnapi feszültséget az élezte ki, hogy az Egyesült Államok és Dél-Korea vasárnap reggel a Sárga-tengeren négynapos légi és haditengerészeti gyakorlatot kezdett. Észak-Korea a manővert katonai provokációnak nevezte és felmérhetetlen következményekről beszélt.
A KCNA észak-koreai hírügynökség vasárnap reggel azt közölte: katonai csapást hajt végre az amerikai és a dél-koreai erők ellen, amennyiben azok megsértik a területét. Az Észak-Korea mellett Kína által is elítélt amerikai-dél-koreai hadgyakorlat célja egyfajta erődemonstráció, amellyel az Egyesült Államok demonstrálni kívánja az Észak-Koreával szembeni elrettentő képességet."

Ha elkezdődik a két ország között a háború, akkor az világméretű is lehet. Ne legyen.....

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése