Magyar tőzsde

2013. március 24., vasárnap

- Brókerszem 0325



Az államcsőd helyzetbe kerülő Ciprus 10 milliárd eurós  segítséget kért az Uniótól, amiért cserében 5,8 milliárdos kiigazító intézkedést kell életbe léptetnie a szigetországnak.
Ma hajnalban megszületett a megállapodás, a Laiki-t az ország második legnagyobb bankját a felhalmozott veszteségei miatt  bezárják  és a 100 ezer eurónál nagyobb betétekre, ami nem áll az EU jogszabályainak a védelme alatt, megadóztatják.
Az ázsiai piacok és az euró kedvezően reagáltak a megállapodás hírére. Az európai határidős indexek is pozitív tartományban mozognak.
Ezért a hazai piacon is kisebb emelkedésre számítanék, annak ellenére, hogy a múlt héten az S&P hitelminősítő hazánk adósságbesorolásának  kilátását stabilról negatívra vágta.
A mai napon fontosabb makroadat nem várható, viszont a keddi napot kiemelném, mivel akkor ül össze először az új jegybank Matolcsy György vezetésével. Elképzelhetőnek tartok egy 25 bázispontos további csökkentést .
A részvény piacunkról annyit, hogy egy hazai nagyvállalat tud kedvezően teljesíteni a magas osztalék miatt és ez az Mtelekom, a többi a kedvezőtlen hangulat és a vállalatokat sújtó szabályozások, adóterhek erodálják az árfolyamukat.

Mtelekom:
Technikailag továbbra is kedvező képet mutat. A 411 forint feletti zárás esetén jöhet a 419 forintos következő ellenállás, ami egyben a fordított fej-váll nyakvonala. Támasz 405 forintnál.

MOL:
Gyenge a hazai olajvállalat teljesítménye, pedig kezd ezen a szinten attraktívvá válni. A 16200 forint körüli szint támaszul szolgálhat, de amíg nem sikerül a részvénynek a 17 ezer forintos szint fölé zárnia, addig fentmaradhat a bizonytalanság.

OTP:
A gyenge forint, a ciprusi helyzet, a Magyarországon lezajlódó változások negatívan érintették a vállalat megítélését. Technikailag nézve további esésre lehetne számítani, azonban a mai napon jöhet egy kis pozitív korrekció. Ellenállása az 50 napos MA 4610 forintnál. Csak többszöri felette zárása esetén gondolnám azt, hogy pozitív változások alakulhatnak ki a részvényben. 

Richter:
A hosszútávú technikai kép nem szép, a rövid alapján megfigyelhető egy lefelé ékelődés. Vajon melyiknek lesz jelentősége? Eddig a forint gyengülése nem segítette a vállalat megítélését, azonban a gyorsjelentésében jelentkezhet a hatás. A 33 ezer forint támasz, a 34300 forint ellenállás.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése