Magyar tőzsde

2010. május 17., hétfő

2010.05.17 hétfő összefoglaló

http://www.portfolio.hu/cikkek.tdp?h=14&k=1&i=133253&is=1
"A hangulatot a mai napon az alábbi tényezők alakították:

Nem láttak napvilágot eget rengető új hírek a nehéz pénzügyi helyzetben lévő eurózóna tagokkal kapcsolatban, de a hírügynökségek, újságírók továbbra is élénken érdeklődnek a téma iránt, így a befektetőket továbbra is nyomasztják ezek a súlyos kérdések. Az európai adósságválságot látván a legtöbben amiatt aggódnak, hogy az elmúlt egy évben újraindulni látszó világgazdasági növekedés újra kútba esik.
Ezt az aggodalmat csak tetézi, hogy Kínában egyre több szó esik a gazdaság fékezésének szükségességéről. Ma hajnalban a keleti ország miniszterelnöke azt közölte, hogy szinten akarja tartani az ingatlanárakat, ez pedig piaci spekulációk szerint újabb megszorító intézkedéseket eredményez majd.
A kedvezőtlen értékesítési kilátások miatt jelentősen nőtt a feldolgozóipari szereplők pesszimizmusa - derül ki a New York-i Fed májusi felméréséből. Az intézet által havi rendszerességgel közzétett beszerzési menedzser indexének értéke 31.9 pontról 19.1 pontra csökkent, jelentősebb meglepetést okozva ezzel, hiszen az elemzői konszenzus 30.0 pont volt.
Májusban is növekedett az amerikai lakásépítők bizalmi indexe, így a mutató olyan magasságban van, amilyenben nem volt az elmúlt 33 hónapban. "

http://www.origo.hu/uzletinegyed/hirek/20100518-gorogorszag-nem-tudja-majd-visszafizetni-a-hitelt-amit-az-europai.html
Görögország megkapta a 14,5 milliárd eurós hitelrészt


Görögország megkapta a 110 milliárd eurós hitelkeret sürgősen kért 14,5 milliárd eurós részletét az euróövezeti tagállamoktól, közölte a görög központi bank kedden. A súlyos adósságválsággal küzdő ország vezetése a múlt héten kérte az Európai Unió és az IMF 110 milliárd eurós hitelkeretének megnyitását. A görög pénzügyminisztérium 5,5 milliárd eurót kért az IMF 30 milliárdjából, és 14,5 milliárdot az euróövezeti tagországok 80 milliárd eurós keretéből. Az IMF már a múlt héten átutalta az 5,5 milliárd eurót a görög nemzeti banknak. Május 19-én 8,5 milliárd eurónyi görög állampapír jár le, a hitelkeret sürgős megnyitását részben ezért kérte Görögország.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése