Magyar tőzsde

2012. december 2., vasárnap

- Brókerszem dec3


http://www.quaestor.hu/hu/penzugyek/tozsde/elemzesek/archivum/17756
Az utóbbi pár napban a hazai piacon is megjelent a Mikulás, hogy javítson a gyengélkedő vállalatok részvényeinek árain. A folytatás kimenetele kérdéses, mivel a külföldi tőzsdéken időszerű lenne egy kis korrekció. Ráadásul, ha tavalyi év azonos időszakát vizsgálom a német DAX 30 index grafikonján, akkor azonosságot lehet felfedezni. Ha ez  így van, akkor a következő napokban tényleg bekövetkezhet egy csökkenés.
Pénteki napon negatív hír látott napvilágot, mégpedig a Moody’s  hitelminősítő megvonta az euróövezeti válságkezelő alapok az  ESM és az EFSF-től a legjobb adósság-kibocsátói besorolást.
Ez azért is érdekes, mert a tagállamok általi hozzájárulás és garanciavállalás tűzereje csak az  EFSF-nek  780 milliárd euró.

Még egy fontos hírt emelnék ki az eurózónából.  A hétfőn kezdődő pénzügyminiszterek találkozóján, a Görögök adósságkönnyítése után az Írek és a Portugálok  is kérhetik a tartozásuk átstrukturálását  az unión belüli egyenlő jogokra hivatkozva. Ez azért is fontos, mert a hitelezők lassabban fognak a befektetett pénzükhöz jutni, ráadásul  a kamatok nagysága is csökkenhet. Ez egyfajta bizonytalansági eseményt okozhat.
Pénteken  a német és az amerikai indexek kis mértékű pluszban tudtak zárni, viszont a magyar részvénypiac szárnyra kapott.

 Ma reggel az európai határidős indexek kicsi pluszban és az ázsiai MSCI Pacific index minimális nulla közeli pluszt mutat.

Az OTP-től és a MOL-tól a mai napon nem várok növekedést. Az előbbinél a 4000 forint, majd lejjebb a 3950 forint jelent támaszt. Ellenállása 4100 forint. Az utóbbinál a 18000 forint az erős támasz,  az ellenállása 18500-600 forintnál található.
Mind a két részvény esetében el lehet mondani, hogy az előttünk álló időszak során gyenge teljesítménnyel fognak bírni. Ne feledjük el azt a gazdasági tényt, hogy a kormány beruházással pozitív multiplikációs hatást tud elérni, nő a GDP. Viszont túlzott mértékű adóztatással, pont az ellenkezőjét váltja ki. A GDP visszaesik, mivel a fogyasztás csökkenése tovagyűrűződik a gazdasági szektorba, amibe a háztartások is beletartoznak . Erre legjobb példa a banki illeték, amit a legtöbb bank továbbhárít az ügyfelei felé. Vagy az üzemanyag fogyasztói árának növekedése.

Richter esetében viszont egy visszarendeződés kezdődhet el, látva a pénteki vevői aktivitást. Hosszabbtávon 38 000 forint lehet elérhető, rövidtávon 36500 forint. Támasz 35000 forint. Azzal, hogy kikerült azMSCI indexből, a fundamentumaiban nem változott.
Mtelekom semleges megítélés, folyamatosan erodálódó árfolyamot láthattunk. Amennyiben sikerül megkapaszkodnia 390 forint felett, akkor bejöhetnek a vevők később.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése