Magyar tőzsde

2012. december 9., vasárnap

- Brókerszem 1210

http://www.quaestor.hu/hu/penzugyek/tozsde/elemzesek/archivum/17788

Az amerikai S&P500-as index pénteken az 50 MA és a 100 MA felett tudott zárni. Ha ránézünk a grafikonjára, akkor egy fordított fej-váll alakzatot lehet látni, ami kedvező forgatókönyvet vetíthet előre. Viszont nem szabad elfelejteni azt a tényt, hogy az ugynevezett " Fiscal Cliff " - az amerikai költségvetési szakadék miatt, bizonytalanság lehet a piacokon.
A héten a piacok szereplői továbbra is a demokraták és a republikánusok egyezkedésére fog figyelni .
Amennyiben a jövő év elején életbelépő 600 milliárd dolláros fűnyíró elvszerű megszorítás előtt sikerülne a két pártnak egyezségre jutniuk, abban az esetben ez kedvezne a tőkepiacoknak.
A héten kamatdöntő ülést tart a Fed Nyíltpiaci Bizottsága  (FOMC ). Fontos megjegyezni, hogy az Operation Twist kötvényvásárlási program most fut ki.
Frissítésül, hogy mit is jelent ez a program. Röviden annyit, hogy rövidebb lejáratú állampapírokat cserélt a FED hosszabb futamidejűekre.
Tehát a gazdasági rendszerben tovább tartja a nagy mennyiségű pénzt a jegybank, illetve piaci sokk esetén a fizetési ütemezés porlasztódik és későbbre kerül.
Jelenleg fut még egy expanzívitást nyújtó program, ami keretén belül a jegybank havi 40 milliárd dollárért vásárol jelzálogleveleket ( mortgage-backed securities ).
Mindkét program fontos az amerikai gazdaság számára, ezzel teremtve új munkahelyeket és gazdasági aktivitást.
A múlt héten a Bundesbank csökkentette  Németország gazdasági kilátását. A német DAX 30 index megtorpant a 14 napos emelkedés után, így a folytatás bizonytalan.
Ráadásul, ha egy tavalyi hasonló időszakban lezajló analógiát veszek alapul, akkor elvileg ezen a héten egy csökkenő tendenciának kéne bekövetkeznie.
Mindent összevetve, robosztus emelkedést produkáltak a külföldi tőzsdék az elmúlt időszakban, ezért valóban kialakulhat egy kisebb korrekció, ráadásul az előbb említett bizonytalansági tényezők is odavezethetnek.
Magyarországról esetében még megjegyezném, hogy hazánkban vizsgálódik a Fitch hitelminősítő. Emiatt gyengült a hazai fizetőeszközünk számos devizával szemben. És emiatt stagnált, kedvező környezetben részvénypiacunk. Erre számítok továbbra is.
Ma reggelre a főbb indexek nem szolgálnak iránymutatással, ezért a pénteki záróhoz hasonló nyitást várnék. Később a napközben megjelenő hírek és makroadatok módosíthatják az árfolyamokat.


S&P 500 :

 
 
 
 
DAX30:
 
 
 

 


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése