Magyar tőzsde

2009. december 25., péntek

2010 1/4 év várakozás

Azon gondolkozom, hogy mi lehet a piacnak az a húzóerő, amitől tovább emelkedhetnénk.
Előző bejegyzéseimben folyamatosan említem, hogy az amerikai index S&P 500 jó ideje oldalazik 1085 és 1115pont körüli sávban. Próbálkozim az áttöréssel, de ez még mindig erőtlen.Amennyiben ez az oldalazás kitart a gyorsjelentés időszak kezdetéig, akkor véleményem szerint ez lehet az indikátorra a további emelkedésnek.
Kormányzati tőke megjelenik a könyvekben, hatással lehet az eredményességre.
Elsőként az Alcoa kezdi meg a jelentést 2010 január 14 körül.
2009 1/4 év :
http://www.trendlines.hu/2009/01/14/usa-megnyugvas-vagy-vihar-elotti-csend-2/
http://www.thebetbulls.com/news/10312 Az Alcoa (AA) árfolyama 7.89%-ot emelkedett.
http://www.echotv.hu/gazdasag/108_milliard_dollaros_megallapodasa_az_alcoaval.html
Ennek tükrében, jól indulhat a gyj. kezdés.

http://www.portfolio.hu/cikkek.tdp?h=14&k=2&i=126363
"Igen volatilis, de összességében jelentős emelkedést mutató 2009-es év után felmerül a kérdés, mit tartogat számunkra 2010? Véleményünk a következő: A jövő évben még inkább kirajzolódik az, hogy vannak országok, amelyek magasabb tartós növekedési szintet tudnak elérni, míg máshol csak nyomott, trend alatti GDP emelkedés várható (ha várható egyáltalán). A vízválasztó lehetne a fejlett - fejlődő határvonal, de a döntő szerintünk inkább az adósságállomány: ahol a lakosság és az állam nincsen eladósodva, ott hatásos a monetáris élénkítés és a fiskális anticiklikus politika is működik (és ez inkább tényleg a fejlődő országokra érvényes, bár vannak kivételek), míg ott, ahol el vannak adósodva a gazdasági szereplők, ott a deleveraging lesz a meghatározó, egyes országokban ezt külső piaci hatások ki is kényszerítik. A fiskális élénkítés lehetőségei a fejlett országokban egyre korlátozottabbak, emiatt itt a növekedés is kisebb lesz, lényegében a jövő magasabb gazdasági teljesítményét áldozták fel a mostani visszaesés hatásainak enyhítése céljából. Kétségtelen, hogy a gazdasági ciklus fordul, ennek oka a stimulusok mellett az elmúlt másfél év drasztikus készletleépítése, mely utóbbi esetében a GDP-re pozitív hatást kifejtő újbóli készletfeltöltés már elkezdődött (a globális ipari termelés 13%-kal nőtt 2009 harmadik negyedévében év/év alapon). Részben emiatt is az idei utolsó és a jövő évi első negyedév várhatóan magas GDP növekedési számokat hoz majd, mindkét negyedévben 3% feletti évesített globális reál GDP növekedéssel. Ezt követően már kérdésesebb a helyzet, várakozásaink szerint a fent vázolt kétpólusú világkép várhatóan egyre élesebben kirajzolódik majd. Azon országok helyzete is nehezebb, melyek maguk nincsenek ugyan eladósodva, ugyanakkor jelentős exportkitettségükön keresztül kapcsolódnak a lassabban növekvő régiókhoz. " ( forrás- portfólió )

december 24-én éves csúcsra törtek az indexek.
http://www.origo.hu/uzletinegyed/befektetes/20091224-tozsdezaras-new-york-otodik-napja-javult-a-piac-uj-zarocsucsokra.html
"Csütörtökön csak az egészségbiztosítók részvényei gyengültek, miután a szenátus megszavazta Barack Obama egészségügy-finanszírozási reformját, amely bővítené az állami gondoskodást. "
forrás- MTI ( Origo )

Emelkedést ellenszól :
://www.napi.hu/default.asp?cCenter=article.asp&nID=431316&place=fontos

"Az új amerikai elnök belpolitikai programja szempontjából meghatározó egészségügyi csomag további 36 millió amerikaira terjesztené ki a betegbiztosítást, amely a következő években a tervek szerint már a lakosság 96 százalékának nyújtana ellátást. Az elmúlt évtizedek legnagyobb változását jelenti az amerikai egészségügyi politikában. " Forrás - Portfólió
Ez sem lesz olcsó mulatság az államnak.
http://www.portfolio.hu/cikkek.tdp?k=3&i=126369

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése