Magyar tőzsde

2010. április 28., szerda

http://www.mfor.hu/cikkek/_Bovli__szinten_a_gorogok_adosbesorolasa_a_Standard___Poor_s_nal.html

http://www.mfor.hu/cikkek/Feladtak_az_utolso_kenetet_Gorogorszagnak___zuhannak_a_tozsdek__.html
" Mint ismert, Görögország eredetileg 45 milliárd eurós segélyért folyamodott az EU-hoz és az IMF-hez. A eredeti tervek alapján az EU 30 milliárd, az IMF 15 milliárd eurót adna a görögöknek. A Financial Times értesülése szerint ezt az IMF további tízmilliárd euróval toldaná meg, mivel attól tart, hogy 45 milliárd euró nem lesz elegendő a görög adósságválság elszabadulásának megakadályozására.




A segély aktiválását egy közelgő törlesztési határidő ellenére is az akadályozza, hogy Németország szigorú feltételekhez köti annak kifizetését. A Spiegel által idézett elemzők szerint teljesen érthető, hogy a német kormány ezt teszi, és egyelőre kivár a pénzügyi mentőövvel. Ha ugyanis már átutalta volna a pénzt, nem lenne eszköz a kezében, amivel nyomás gyakorolhatna a görögökre.
Dominique Srauss-Kahn szerda délután rövid sajtónyilatkozatot tett, amiben kijelentette: a súlyos adósságproblémával küszködő és rövidesen fizetésképtelenné váló Görögország mielőbbi pénzügyi megsegítésére van szükség. Egyelőre nem erősítette meg azt az értesülést, amely szerint a tervezettnél lényegesen nagyobb, három évre szóló, mintegy 100-120 milliárd eurót kitevő segélyről lenne szó.

A görög adósságválság fejleményei miat egyébként euróövezeti válságcsúcsot is összehívnak, várhatóan május 10-re. "

http://www.mfor.hu/cikkek/69894.html

"Angela Merkel hangsúlyozta, hogy amíg a Nemzetközi Valutaalap, a Világbank és az Európai Bizottság és az athéni kormány között nem születik megállapodás a görög vállalásokról, addig a három évre tervezett segélyprogram összegéről sem kíván semmi konkrétumot elárulni.

Kérdésekre válaszolva mind Merkel, mind Strauss-Kahn utalt arra, hogy amennyiben Görögországgal létrejön a megállapodás, az Európai Unió, illetve a valutaalap három éves segélyprogramot javasol. Sem a kancellár, sem az IMF vezérigazgatója nem volt hajlandó megerősíteni azokat a korábbi értesüléseket, amelyek szerint már az idei évre tervezett 45 milliárd eurós összeget is jelentősen megnövelnék, és az elkövetkező három évre összesen mintegy 120 milliárd euróról lenne szó."

http://www.mfor.hu/cikkek/A_spanyolokat_is_leminositettek.html

Szerdán az S&P leminősítette Spanyolországot is.
" A görögök és a portugálok keddi leminősítése után szerdán Spanyolország következett. A spanyol adósosztályzatok továbbra is a magasan elsőrendű befektetői kategóriában vannak.
Ennek alapján a Standard & Poor's azt jósolja, hogy a spanyol államháztartási hiány még 2013-ban is 5 százalék felett lesz, vagyis jóval meghaladja majd a kormány által arra az évre kitűzött 3 százalékos hivatalos célt "

Vajon kinek az érdeke füződik ahhoz, hogy az eurót gyengítsék?
Usának sem jó, ha a dolllár erősödik az euróhoz képest, mivel az export bevételt csökkenti.

http://www.portfolio.hu/cikkek.tdp?k=3&i=132350&is=1
"Megvan a bűvös mondat: az irányadó ráta tartósan alacsony lesz

Az alacsony kapacitáskihasználtság, a mérsékelt infláció, a stabil inflációs várakozások miatt az amerikai jegybankárok továbbra sem gondolják, hogy itt lenne az ideje a kamatemelésnek. A közleményben a bűvös mondat - amely szerint az irányadó ráta tartósan alacsony (0.00 - 0.25 százalék) ezúttal is szerepelt, mint ahogy az is, hogy a Bizottság továbbra is szorosan követi a gazdasági kilátásokkal és a pénzpiacokkal kapcsolatos fejleményeket és ennek függvényében - az árstabilitás megőrzésére törekedve - hozza meg a szükséges döntéseket.
A legutóbbi kamatmeghatározó ülés óta napvilágot látott adatok a gazdasági aktivitás élénküléséről és a munkaerőpiaci problémák enyhüléséről tanúskodnak - olvasható az amerikai jegybank szerepét betöltő Fed Nyíltpiaci Bizottságának közleményében. A háztartások költekezési hajlandósága nőtt ugyan, de a magas munkanélküliség, az alacsony bérdinamika, az ingatlanpiaci veszteségek és a szigorú hitelezési feltételek miatt továbbra is alacsony. "

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése