Magyar tőzsde

2010. február 14., vasárnap

Február 8 - 12 -ig

Heti kitekintő : http://www.quaestor.hu/attachments/1465/QUAESTOR7_2010_02_08.pdf
Csütörtöki adat:
Csökkent a heti friss amerikai munkanélküliek száma

Az újonnan munkanélküli segélyért folyamodók száma január 2. óta nem mért alacsony szintre esett vissza. A friss munkanélküliek száma 43 ezerrel 440 ezer főre csökkent. Az előző heti adatot 3 ezer fővel felfelé, 483 ezerre korrigálták. A múl héten megismert magas adatokban szerepet játszott, hogy a januári ünnepnap miatt a bejelentések kitolódtak. Az elemzői várakozások 465 ezer főről szóltak. Négyheti mozgóátlagon számolva a szám 469500 főről 468500 főre csökkent. A tartósan munkanélküli segélyért folyamodók száma 4,617 millióról 4,538 millióra esett vissza.

Lényegében a megelőző heti megugrás előtti szintet láthattunk, fokozatosan mérséklődő kérelmeket, ami a munkaerőpiac lassú javulására utal. A heti adatokat azért is nagy figyelem kíséri, mert ezek alakulásából is próbálnak következtetni a havi adatsorokra. A recesszió kezdete óta mindössze egy hónapban, tavaly novemberben bővült a foglalkoztatottak száma- a foglalkoztatási helyzet javítása Obama elnök beszédeiben is egyre nagyobb hangsúlyt kap.


Pénteki kisker adat jó lett: Az amerikai kiskereskedelmi forgalom váratlanul 0,5%-kal emelkedett januárban, előző hónaphoz képest. A decemberi adatot 0,3%-os csökkenésről 0,1%-os visszaesésre javították. Januárra az elemzők 0,3%-os emelkedést vártak.


Idén már másodszor szigorított a kínai jegybank!

A kínai jegybank (PBoC) váratlanul 50 bázisponttal emelte meg a kereskedelmi bankok kötelező tartalékrátáját.

A február 25-től hatályba lépő rendelet értelmében a nagybankoknál 15,50%-ról 16,00%-ra, a kisebb kereskedelmi bankoknál pedig 13,50%-ról 14,00%-ra emelkedik a kötelező tartalékképzés rátája.

A lépés váratlan volt, de nem meglepő, hiszen 2010 első hónapjában már a kereskedelmi bankok az egész évre előirányzott hitelállomány mintegy 19%-át hitelezték ki, amely tovább fűtötte az ingatlanpiaci árakat, s nyilván tovább növelték az eszközpiaci buborékot.

Az infláció letöréséért is küzdenie kell a jegybanknak, noha januárban az infláció növekedése még elmaradt a várttól, s a pénzkínálat növekedési üteme is mérséklődött, mégis hosszabb távon az infláció emelkedésére számíthatunk.

2008 júniusa óta már ez a második lépés, hogy a jegybank arra utasítja a kereskedelmi bankokat, hogy nagyobb tartalékot képezzenek, a hitelpiaci lendület pedig olyan erős, hogy további monetáris szigorításra is felkészülhetünk.

2009 utolsó negyedévében a kínai gazdaság 10,5%-kal bővült, két éve nem látott mértékben, melyet segített a gazdaságélénkítő csomag. Januárban pedig már nemcsak a belső keresletből táplálkozott a gazdaság, hanem az export is rásegített. Az export, a likviditásbőség és a gazdasági ösztönzők működésének hármasa erősíti tovább a kamatemelési várakozásokat.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése