Magyar tőzsde

2009. július 9., csütörtök

Euro/ Huf











EURHUF várható árfolyamának vizsgálatakor lényeges meghatározni, hogy milyen alakzat szerint mozog az árfolyam. Azt lehet látni, hogy ék alakzatokat tölt ki, tehát jelenleg ék alakzatban esik, ezt jól mutatják a narancssárga vonalak.

TA szabály szerint, ha egy ékből kilép az árfolyam, akár fel, akár le irányban, akkor nagy eséllyel ugyanakkora nagyságú éket fog kitölteni a kilépés irányában, mint amekkorából kilépett.

Jól látható, hogy miután elengedte az első narancssárga éket, az árfolyam megeste ugyanazt az ékszélességet. Alulra berajzoltam a várható következő ékaljat is, amit eddig nem teljesített az árfolyam., de megítélésem szerint továbbra is a HUF erősödés irányában ható folyamatok láthatók.
Miért gondolom ezt?
1) Van egy bázistengelyünk, 275 Ft környékén. Ezt a támaszszintet sokáig tesztelte az árfolyam, míg végül letörte, a letörést egy hosszabb felhalmozási szakasz előzte meg. A felhalmozási szakaszok sajátossága, hogy mindig nagy mértékű árfolyamelmozdulással járnak, trend irányában.
2) Jól látszik, hogy milyen brutál erővel szorítják az árfolyamot lefelé egy csökkenő trendvonal mentén kezdve a 317 alatti ath-tól. Csak trendvonal alatti mozgást engedélyeztek az árfolyamnak.
3) Az árfolyam március óta szabályszerűen tartja a zöld csökkenő trendcsatornát, abból való határozott kitörésre még csak kísérlet sem történt.
4) Bordó színnel jelöltem, hogy folyamatosan törnek lefelé az emelkedési tengelyek, amely szintén csökkenés ( HUF erősödés ) irányába ható erőt jelöl.

Árnyalja ugyan a képet, hogy felfedezhető egy világoskék színnel jelzett lefele mutató ék, amely elviekben határozottabb felpattanást jelez a világoskék ékből, de nem nagyon hiszek benne, mert ahhoz egy többszörös ellenállási tengelyt / pontot kellene az árfolyamnak áttörnie. Egyrészt a 275-ös brutál ellenállást, másrészt a kék éktetőt, harmadrészt ugyanoda esik a zölddel jelzett háromhavi csökkenő trendcsatorna teteje is. Szerintem ennek a hármas tengelynek az áttöréséhez nagyon sok erőre, és brutál forgalomra lenne szükség.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése